reklama

Putin inaugurační ceremonie sledovat nebude. Místo toho dá přednost tradiční ruské akci – plavání v ledové vodě. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov pro BBC řekl, že se ruský prezident zúčastní události pořádané ruskou pravoslavnou církví u příležitosti svátku Zjevení Páně.

V rámci oslav svátku se podle tradice věřící vrhají v mrazu do ledové vody v řekách a jezerech. Peskov však neprozradil, zda se Putin také vykoupe, nebo zda bude jen přihlížet.

Mluvčí Kremlu zdůraznil, že Moskva bude chtít vidět skutečný závazek ze strany Washingtonu než se vztahy mezi oběma zeměmi zlepší. BBC řekl, že ruská vláda nevěří, že se vztahy nějak „zásadně změní", pokud Trump nepovede otevřený dialog.

„Věříme, že nemůžeme vyřešit mnoho globálních a regionálních problémů, ne bez spolupráce s Američany," řekl Peskov. „To je důvod, proč zoufale potřebujeme mít dobré vztahy s Washingtonem. Ale jak se říká, k tangu jsou třeba dva,“ vysvětluje.

Peskov okomentoval antiruské výroky ze strany některých Trumpových úředníků, včetně ministra obrany generála Jamese Matiss, kteří tvrdí, že Rusko představuje vážnou hrozbu pro evropskou bezpečnost. „Každý člověk je dítětem svého prostředí. Prostředí ve Spojených státech je právě teď velmi nepřátelské vůči Rusku, takže takovým prohlášením rozumíme," řekl.