Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kyjev zastavil stavbu zdi proti Rusům, došly peníze

Boje o Debalceve, Ukrajina.
Boje o Debalceve, Ukrajina.
Foto: EuroNews **www.euronews.com**

Kyjev - Ukrajina pro nedostatek financí zastavila stavbu zdi na hranici s Ruskem, k níž se rozhodla před dvěma roky kvůli konfliktu v Donbasu s proruskými separatisty. Součástí bariéry měly být strážní věže, monitorovací a signální zařízení i zákopy.

Projekt navržený v roce 2014 tehdejší vládou premiéra Arsenije Jaceňuka měl být realizován podél téměř 2000 kilometrů dlouhé hranice se znepřáteleným Ruskem. Kyjev tak chtěl zabránit posílání zbraní i vojáků z Ruska.

Koncem roku 2016 bylo už vybudováno 265 kilometrů protitankových příkopů, 41 kilometrů písečných pásů a 75 kilometrů oplocení.

"Neexistuje žádné financování tohoto projektu, proto nebude v Charkovské oblasti pokračovat," citovaly sdělovací prostředky dnešní sdělení charkovské gubernátorky Julije Svitlyčné. Podle jejího vyjádření budou pouze využívány již postavené objekty, včetně 31 základen pohraničních jednotek.

Témata:  Ukrajina Rusko Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy