Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velké stěhování v Bílém domě. Mění se i zubní pasty

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Úřadu prezidenta USA se dnes ujímá republikán Donald Trump, vystřídá demokrata Baracka Obamu. Výměna probíhá radikálně a týká se například i zubních past, napsal server USA Today.

Až dnes Trump poprvé vejde do Bílého domu jako prezident Spojených států amerických, budou v jeho skříni viset jeho obleky, jeho osobní fotografie budou vystavené na dokonale rozmístěných stolcích a vedle jeho oblíbené pasty na zuby bude v koupelně položený jeho kartáček.

"Celý dům musí být takový, jak ho chce přicházející rodina," říká bývalý hlavní ceremoniář Bílého domu Stephen Rochon. Ovšem nikdo se nesmí ničeho dotknout, dokud Obamovi neodjedou na dnešní inauguraci.

Koberce, po nichž dnes Donald Trump vejde, budou těmi, o jaké jeho rodina požádala. Nábytek, na který se usadí, budou kousky, které sami vybrali - ať už jako nové nebo ze skladu historického nábytku, jenž byl v Bílém domě již použitý.

I když Obamovi samozřejmě vědí, že jsou v Bílém domě poslední den, s úzkostlivou pečlivostí se dohlíží na to, aby se první rodina do posledního okamžiku cítila jako doma. Nikdo nechce, aby měl odcházející prezident pocit, že ho "někdo vykopává", dodal Rochon.

Klíče od domu se předávají ve stejnou chvíli jako zaměstnání - když nový prezident složí přísahu. Odcházející prezident vidí dům takový, jaký ho celou dobu znal, a nastupující prezident vejde "do svého".

Když Trump převezme rezidenci v Bílém domě, jeho manželka Melania a desetiletý syn Barron se k němu nepřipojí. Nejméně do června budou dál bydlet v budově Trump Tower v New Yorku, aby nejmladší z Trumpových potomků neměl narušenou školní docházku.

Krom logisticky nesmírně náročného úkolu je den výměny prezidentů v Bílém domě často také velmi emotivní záležitostí jak pro zaměstnance tak pro první rodinu. Rochon vzpomíná, jak se ráno v den Obamovy první inaugurace sešli všichni zaměstnanci ve Východním pokoji, aby se rozloučili s Bushovými, jimž sloužili osm let a mnozí je znali i z předchozích let během prezidentování George H.W. Bushe. "Je to velmi smutná chvíle, abych byl upřímný. Jako byste ztráceli přítele, ne jen zaměstnance nebo zaměstnavatele," řekl Rochon.

Témata:  Donald Trump Bílý dům USA prezident USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy