Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Donald Trump složil přísahu, oficálně se ujal funkce prezidenta USA

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Donald Trump dnes před washingtonským Kapitolem zahájil svou s napětím i obavami očekávanou prezidentskou éru složením slavnostního slibu do rukou předsedy Nejvyššího soudu USA Johna Robertse.

Před Trumpem složil přísahu bývalý guvernér Indiany Mike Pence, jehož Trump pověřil úřadem viceprezidenta.

Inaugurační program zahájily promluvy duchovních a krátké projevy politiků včetně šéfa demokratické menšiny v Senátu Chucka Schumera. Trump jako 45. prezident USA pak přísahal na dvě bible - historickou bibli prezidenta Abrahama Lincolna a svou rodinnou bibli, kterou před víc než 60 lety dostal darem od své matky

Spojené státy hodlají v příštích letech zcela vymýtit terorismus z povrchu země. Během svého inauguračního projevu to prohlásil nový prezident Donald Trump. Zároveň slíbil, že spojí svět v boji proti radikálnímu islámu.

Trump, který v kampani hrozil tím, že zakážě muslimům vstup do USA, zároveň řekl, že v zemi pod jeho vedením nebude místo pro předsudky. U rozlehlé a přísně střežené budovy Kongresu ceremoniál sledovali vedle odcházejícího prezidenta Baracka Obamy i žijící američtí exprezidenti, tedy Jimmy Carter, George Bush mladší a Bill Clinton. Všichni tři během loňské volební kampaně dávali vůči kontroverznímu Trumpovi veřejně najevo své výhrady. Nedostavil se George Bush starší, který v houstonské nemocnici bojuje se zápalem plic.

Přítomna byla i Clintonova manželka Hillary, kterou Trump v tvrdě a nepřátelsky vedené volební kampani porazil. Mezi pozvanými hosty byli poslanci Sněmovny reprezentantů i Senátu amerického Kongresu. Zhruba 65 poslanců Demokratické strany se ale na protest proti Trumpově chování inaugurace nezúčastnilo, což je mnohými odsuzovaný bojkot, který v moderních dějinách inaugurací nemá obdoby.

Témata:  Donald Trump USA prezident USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy