Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podvodníci chtěli využít atentátů ve Francii, jako oběti žádali o odškodnění

Kondolence českých občanů Francouzům
Kondolence českých občanů Francouzům
Foto: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz

Paříž - Dva velké teroristické útoky, které v posledním roce a půl otřásly Francií, si v Paříži a Nice vyžádaly dohromady přes 200 obětí a na 800 zraněných. Tím ale problémy v zemi neskončily.

Od té doby se francouzské soudy zabývaly nejméně šesti případy, v nichž se falešné oběti atentátů domáhaly odškodnění. Informoval o tom dnes španělský deník La Vanguardia. Francouzský zvláštní fond vyplácí obětem 30.000 eur (810.000 Kč).

Nejnovější případ je z minulého týdne, kdy před soudem vypovídal pár z pařížského předměstí Aulnay-sous-Bois. Sedmačtyřicetiletý muž a šestatřicetiletá žena tvrdili, že byli poškozeni při atentátech v Paříži 13. listopadu 2015.

"Předstírali, že byli nedaleko exploze u stadionu Stade de France," uvedl podle listu Vanguardia zdroj obeznámený s vyšetřováním. Muž a žena tvrdili, že utrpěli psychickou újmu a poškození sluchu, což doložili lékařským potvrzením. Policejní vyšetřování ale ukázalo, že v době exploze na místě činu nebyli.

Loni v prosinci potrestal soud v jihofrancouzském městě Grasse dva falešné poškozené šesti a třemi roky vězení. Důvodem bylo, že šestatřicetiletý muž se svou partnerkou neprávem inkasovali odškodnění každý 30.000 eur v souvislosti s pařížskými útoky. To jim ale nestačilo a zažádali si o odškodnění i za útok v Nice, při němž loni 14. července muž s kamionem vjel na promenádu a zabil 86 lidí.

Témata:  Francie teroristické útoky v Paříži

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy