Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demokraté zdrželi v Senátu schválení Pompea jako šéfa CIA

CIA
CIA
Foto: INT

Washington - Schválení Mikea Pompea do funkce ředitele CIA se pozdrží. Tři demokratičtí senátoři totiž vznesli námitky proti příliš rychlému potvrzování kandidátů nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Další hlasování bude až v pondělí.

Trumpovi republikáni, kteří mají v 100členném Senátu většinu 52 křesel, doufali ve schválení nejméně sedmi kandidátů v průběhu pátku. Demokraté si ale stěžovali, že se republikánští senátoři snaží prosadit potvrzení kandidátů do funkcí příliš rychle, ačkoli mnozí kandidáti nepodali včas finanční a další informace o své osobě.

Senát v pátek nejprve výraznou většinou schválil do funkcí ministra obrany Jamese Mattise a ministra pro vnitřní bezpečnost Johna Kellyho.

Demokratičtí senátoři Ron Wyden z Oregonu, Richard Blumenthal z Connecticutu a Patrick Leahy z Vermontu se ale vzepřeli proti potvrzení Pompea do funkce ředitele CIA a požadovali, aby bylo na "prověření a diskusi" ohledně Pompeovy nominace vyčleněno více času.

Republikáni demokratické senátory kritizovali, že zbytečně schválení Pompea odkládají a CIA proto kvůli nim zůstane přes víkend bez vedení.

Témata:  Kongres Spojených států amerických (United States Congress) CIA Mike Pompeo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy