Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamisté jsou dobří lidé, řekla učitelka žákům. Přišla ostrá dohra

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Tirana – Albánská policie podle agentury AP oznámila, že zatkla učitelku, která před žáky pronášela slova podporující teroristickou skupinu Islámský stát. Muslimská komuna se od ní okamžitě distancovala.

Učitelka, jejíž jméno nebylo kvůli probíhajícímu vyšetřování uvedeno, byla podle policejního mluvčího vyslýchána protiteroristickou skupinou v hlavním městě Tiraně. Mluvčí dodal, že žena čelí obvinění z náboženské nesnášenlivosti a že ji hrozí až 10 let vězení.

Soukromá televizní stanice TVKlan, které odvysílala záběry zadržené ženy, na kterých říká svým mladým studentům v muslimské škole ve městě Shkodra asi 120 kilometrů severně od Tirany, že bojovníci Islámského státu „jsou dobří lidé, ale stát s nimi chce bojovat."

O IS také řekla, že je to „muslimská organizace chránící muslimskou populaci Sýrii, nebo v Palestině, nebo v Egyptě“. Stanice neuvedla, kdy byl záznam pořízen, prý to ale bylo už „před nějakým časem“.

Albánská muslimská komunita (KMSH), pod kterou škola v Shkodře spadá, obratem zareagovala slovy, že „to, co tato učitelka řekla, nepředstavuje oficiální linii výchovných institucí KMSH a že svými slovy jde zcela proti tomu, co školy nabízí“. Skupina se od učitelky „jednomyslně distancovala“. Dodala, že tato žena pouze dočasně nahradila jiného kolegu.

Asi dvě třetiny albánské populace, čítající necelé 3 miliony lidí, se hlásí k islámu. Náboženští vůdci hlavního náboženského proudu vyzvali věřící, aby nevstupovali do povstaleckých skupin v Sýrii a Iráku. Předpokládá se však, že někteří to i přes varování učinili. Ministerstvo vnitra uvádí, že za poslední rok nezaznamenalo žádné nové bojovníky pocházející z Albánie.

Témata:  Albánie Islámský stát muslimové učitelé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy