Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teherán vyhlásil státní smutek, ze zřícené budovy vyprostili další mrtvé

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Čtvrteční zřícení budovy Plasco o 17 patrech v Teheránu nepřežilo 30 lidí, ale pod troskami jsou zřejmě další těla. Na prohledávání sutin se podílí několik set hasičů a záchranářů. Místo neštěstí dnes navštívil prezident Hasan Rúhání.

Íránští záchranáři dnes našli těla dvou mrtvých požárníků. K hasičským stanicím po celé zemi v pátek lidé přinášeli květiny a zapalovali tam svíčky.

Na dnešek byl v zemi vyhlášen národní smutek a v Teheránu byly vyvěšeny černé smuteční vlajky. Byly zrušeny koncerty a teheránská burza mrtvé uctila tříminutovým tichem.

Podle šéfa záchranných operací bylo zatím odstraněno asi 50 procent sutě, ale práce si vyžádají ještě dalších pět nebo šest dní.

Budova Plasco začala hořet ve čtvrtek ráno a po několika hodinách se sesula k zemi. Příčina pádu stavby, která pocházela ze 60. let, není jasná. Nejčastěji se uvádí, že byla ve špatném technickém stavu.

Témata:  Írán požár budovy Plasco v Teheránu

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy