Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové dělení světa? Trump vyděsil Ukrajinu, Británie stojí s ní proti Rusku

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Londýn – Velká Británie bude stát po boku Ukrajiny v její konfrontaci s Ruskem. Svoboda totiž není něco, s čím může být obchodováno. Uvedl to britský ministr obrany Michael Fallon v reakci na obavy, že by nový americký prezident Dondald Trump mohl přestat kvůli dohodě s Ruskem podporovat Kyjev.

Fallon svá slova podle listu The Telegraph pronesl na své dvoudenní návštěvě Kyjeva. List připomíná, že je Ukrajina znepokojena zjevnou náklonností Trumpa vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

S hodnotami, jako je svoboda a demokracie, nemůže být obchodováno,“ ujistil Kyjev Fallon. „Británie na světové scéně posiluje a stojí pevně za našimi ukrajinskými přáteli. Velká Británie vysílá jasné poselství - jsme odhodláni bránit demokracii na celém světě a podpořit ukrajinskou svrchovanost, nezávislost a územní celistvost,“ uvedl ministr.

Trump, který dnes složí slib a stane se tak 45. prezidentem USA, minulý týden uvedl, že by mohl zrušit sankce uvalené na Rusko kvůli anexi Krymu z roku 2014. „Jestliže spolu vycházíte a jestliže by nám Rusko opravdu pomáhalo, proč by někdo nechával v platnosti sankce, když jiný dělá opravdu dobré věci?" uvedl Trump v rozhovoru pro The Wall Street Journal.

V rozhovoru pro britský list The Times pak Trump prohlásil, že je připraven uzavřít s prezidentem Vladimirem Putinem smlouvu o omezení jaderných zbraní výměnou za zrušení sankcí. Šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Leonid Sluckij označil Trumpovu iniciativu za nevhodný obchod. 

Témata:  Ukrajina Velká Británie Rusko Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy