Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové dělení světa? Trump vyděsil Ukrajinu, Británie stojí s ní proti Rusku

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Londýn – Velká Británie bude stát po boku Ukrajiny v její konfrontaci s Ruskem. Svoboda totiž není něco, s čím může být obchodováno. Uvedl to britský ministr obrany Michael Fallon v reakci na obavy, že by nový americký prezident Dondald Trump mohl přestat kvůli dohodě s Ruskem podporovat Kyjev.

Fallon svá slova podle listu The Telegraph pronesl na své dvoudenní návštěvě Kyjeva. List připomíná, že je Ukrajina znepokojena zjevnou náklonností Trumpa vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

S hodnotami, jako je svoboda a demokracie, nemůže být obchodováno,“ ujistil Kyjev Fallon. „Británie na světové scéně posiluje a stojí pevně za našimi ukrajinskými přáteli. Velká Británie vysílá jasné poselství - jsme odhodláni bránit demokracii na celém světě a podpořit ukrajinskou svrchovanost, nezávislost a územní celistvost,“ uvedl ministr.

Trump, který dnes složí slib a stane se tak 45. prezidentem USA, minulý týden uvedl, že by mohl zrušit sankce uvalené na Rusko kvůli anexi Krymu z roku 2014. „Jestliže spolu vycházíte a jestliže by nám Rusko opravdu pomáhalo, proč by někdo nechával v platnosti sankce, když jiný dělá opravdu dobré věci?" uvedl Trump v rozhovoru pro The Wall Street Journal.

V rozhovoru pro britský list The Times pak Trump prohlásil, že je připraven uzavřít s prezidentem Vladimirem Putinem smlouvu o omezení jaderných zbraní výměnou za zrušení sankcí. Šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Leonid Sluckij označil Trumpovu iniciativu za nevhodný obchod. 

Témata:  Ukrajina Velká Británie Rusko Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy