Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Jižní Koreji byla zatčena ministryně kultury

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Politická krize v Jižní Koreji pokračuje. Tamní policie dnes zatkla ministryni kultury Čche Jun-sun s obviněním, že sestavila černou listinu umělců kritických k nyní již sesazené prezidentce Pak Kun-hje.

Na seznamu jsou jména nositelů mezinárodních cen, jako je literární Man Bookerova cena pro spisovatelku Han Kang nebo cena Grand Prix z mezinárodního filmového festival v Cannes pro režiséra Pak Čan-uka.

Listina měla sloužit k orientaci úřadů při rozhodování o tom, komu neudělit státní dotace na uměleckou činnost v oblasti divadla, hudby či literatury.

Soulská prokuratura vydala na ministryni zatykač mimo jiné kvůli obvinění ze zneužití pravomocí veřejného činitele. Politička podala demisi.

Čche je věrnou stoupenkyní prezidentky. Média jí dala přezdívku Pačina Popelka podle prezidentky Pak, pod kterou již sloužila také jako ministryně pro rovnost mezi pohlavími.

Témata:  Jižní Korea Pak Kun-hje 1

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy