Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pří útoku v Sýrii zemřeli čtyři civilisté

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Při pumovém útoku na syrsko-jordánské hranici dnes zahynuli čtyři civilisté. Bomba umístěná v automobilu explodovala před táborem syrských uprchlíků.

Informovala o tom organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR). Ruská letadla podle ruských médií útočila ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur.

Jordánská agentura Petra útok na hranici potvrdila s odvoláním na vojenské zdroje. V táboře Rukbán jsou lidé prchající před boji, ale podle agentury Reuters také členové povstaleckých skupin bojujících proti syrskému režimu.

U jordánské hranice se uprchlíci začali hromadit koncem roku 2015, když Ammán zpřísnil bezpečnostní opatření a začal uzavírat hranici. Definitivně ji zavřel loni v červnu, když v oblasti Rukbánu zahynulo na jordánské straně hranice při sebevražedném útoku Islámského státu sedm jordánských vojáků.

Ze základen v Rusku dnes vzlétlo šest bombardérů a zaútočily na cíle radikálního Islámského státu v provincii Dajr az-Zaur. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že terčem byly tábory radikálů, jejich muniční sklady, obrněná auta a také bojovníci. "Podle údajů získaných na dálku byly úspěšné útoky na všechny vytyčené cíle. Po operaci se všechna letadla vrátila na své základny," uvedlo ministerstvo. Bombardéry Tu-22M3 při útoku kryla ruská letadla ze syrské základny v Hmímímu.

V Sýrii panuje od 30. prosince příměří, které připravuje podmínky pro mírové rozhovory, jež začnou v pondělí v Kazachstánu. Zástupci syrské vlády a armády na jedné straně a zástupci opozice na druhé se na nich mají zabývat hlavně upevněním příměří a otevřením koridorů pro distribuci pomoci. Klid zbraní se netýká radikálních organizací jako Islámský stát.

Syrská vláda usiluje o dohodu i o politická jednání. Vláda ve čtvrtek povstalce vyzvala, aby složili zbraně výměnou za amnestii. Pokud se povstalci stáhnou ze svých pozic, mohou doufat v ukončení bombardování a obléhání.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy