Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Reakce na Trumpův projev přišla i z Německa. Čtěte, co říká Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Na páteční inaugurační projev nového amerického prezidenta Donalda Trumpa dnes reagovala také německá kancléřka Angela Merkelová. Uvedla, že bude vždy usilovat o kompromis.

Merkelová dále uvedla, že transatlantické vztahy v příštích letech neztratí na významu. Poznamenala, že Trump dal jasně najevo své přesvědčení.

Trump v předvolební kampani několikrát ostře kritizoval Merkelovou, především kvůli její vstřícné politice vůči migrantům. Kancléřka se ještě před inaugurací vůči Trumpově kritice ohradila a zdůraznila, že Evropané mají svůj osud ve svých rukou.

Trumpova inaugurační řeč stavějící Ameriku na první místo vyvolala v evropských a některých světových médiích obavy. Projev nového prezidenta ukázal, že "Trump neopustí populistické slogany z volební kampaně", napsal německý list Die Welt.

"Trump zahájil varováním světu: Budu myslet pouze na Ameriku," napsal španělský list El Confidencial. Podle francouzského deníku Le Parisien dal Trump najevo, že hodlá provozovat politiku rozchodu nejenom ve svém projevu, ale i svým prvním exekutivním činem - podpisem dekretu, který povoluje co nejvíce výjimek pro plnění zákona o zdravotní reformě.

Kanadský Globe and Mail upozornil, že celý inaugurační rituál dokládá, že americká tradice má hluboké kořeny a nelze ji snadno zničit. Přesto ale upozornil na zamračené výbojné tváře za Trumpem a jeho vlastní výbojnost i ve chvíli, kdy přísahal na bible. "Tohoto naparujícího prezidenta bychom se měli obávat. Ve svém projevu slíbil, že zničí globální ekonomický řád, který Západu přinesl nejen blahobyt, ale v minulých 20 letech vymanil z krajní bídy miliardu lidí a další miliarda měla podle odhadu OSN následovat do roku 2030," napsal list.

Témata:  Angela Merkelová Donald Trump Německo USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.