Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Špatné a ostudné jednání médií? Trumpa rozhořčily fotky a videa z inauguarce

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washinton - Americký prezident Donald Trump kritizoval média, že prý chybně poukazovala na poměrně malou účast lidí na páteční inauguraci. Rozhořčený komentář později vydal také mluvčí Bílého domu Sean Spicer.

Agentura AP s poukazem na dostupné fotografie a videa napsala, že se Trump mýlil, když tvrdil, že se davy táhly přes celý park National Mall "až k Washingtonovu památníku".

Podle některých zpráv amerických médií bylo na Trumpově inauguraci pouze asi 250.000 lidí. Agentura Reuters uvedla, že podle snímků přišlo na Trumpovu inauguraci očividně méně lidí než na tu Obamovu v roce 2009, které se zúčastnilo podle washingtonských úřadů odhadem 1,8 milionu osob, což je vůbec největší dav, který se kdy v parku National Mall sešel.

"Pronesl jsem projev, rozhlédl jsem se a vypadalo to, že na té ploše je milion, milion a půl lidí," prohlásil Trump při své sobotní návštěvě sídla CIA. "(Novináři) ale ukázali plochy, kde prakticky nikdo nestál," dodal rozhořčeně.

"Byl to největší počet diváků, který sledoval inauguraci. A to jak osobně, tak po celé zeměkouli," přidal se Spicer. "Snahy snížit nadšení ohledně inaugurace jsou špatné a ostudné," dodal.

Témata:  Donald Trump prezident USA noviny a tisk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.