Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinská SBU zmařila atentát na poslance, ruští agenti ho prý chtěli zabít

Ukrajinské velení armády
Ukrajinské velení armády
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Ruští agenti údajně chystali atentát na ukrajinského politika a poslance Antona Heraščenka. Tajná služba SBU jejich pokus zmařila, píšou ukrajinská média. V případě usvědčení hrozí obviněným až doživotí.

"Atentát měli provést dva ukrajinští občané, odpykávající si trest vězení na okupovaném Krymu. Jeden z nich byl třikrát souzen. Podle vyšetřovatelů (atentátníci) své kroky koordinovali s bývalým ukrajinským občanem a ruským žoldnéřem Andrejem Tichonovem, žijícím v Rusku," napsal server Cenzor.net.

Agenti SBU podle serveru více než měsíc sledovali a odposlouchávali podezřelé, kteří mezitím sledovali Heraščenka, a zatkli je "po shromáždění důkazů o zločinných záměrech, a po získání informace, že mají výbušné zařízení".

Heraščenko měl být odstraněn, protože je tvůrcem seznamu "teroristů", tedy separatistů z Donbasu. Databáze nazvaná Mírotvůrce proslula i tím, že opakovaně zveřejnila osobní údaje novinářů akreditovaných u proruských separatistů na východě Ukrajiny, což vyvolalo kritiku ze strany EU a části ukrajinských představitelů. Za Mírotvůrce se ale postavil ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov.

Témata:  Ukrajina atentát Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy