Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čech žijící v USA čeká za Trumpa zásadní obrat, Média kritizuje za neobjektivitu

San Francisco
San Francisco
Foto: Pixabay

New York - Český krajan Stanislav Kotyza (64), který je v USA od 80. let, očekává od prezidentství Donalda Trumpa rozkvět Spojených států. Od počátku fandil republikánovi a o předvolební kampani hovořil jako o podlé ze strany některých médií.

"To, co se stalo, bylo jen logickým důsledkem jeho činů, nic jiného jsem ani nečekal. Věřil jsem tomu, že Trump bude zvolen prezidentem, neboť už musela přijít změna," řekl Kotyza v rozhovoru s ČTK.

"Média si myslela, že ovládají mysl lidí, a snažila se je přesvědčit, aby volili (demokratku Hillary) Clintonovou. Nakonec lid promluvil a dopadlo to takto a já doufám, že Amerika bude opět skvělá," dodal.

Od Trumpa Kotyza očekává, že dodrží své předvolební sliby. "Amerika je v zoufalé situaci, máme 20 bilionů dolarů dluhů a Obama udělal větší dluh než všichni prezidenti Spojených států předtím dohromady," vysvětlil s tím, že výše zadlužení se přiblížila kritické hranici. S příchodem Trumpa předpokládá, že nastane zásadní obrat.

Obama, jak Kotyza tvrdí, zatížil Spojené státy nesmyslnými regulacemi. "Najednou prostě zmizely peníze. Bylo obtížné získat půjčky na stavby. My jsme museli využívat privátní zdroje za ohromné úroky. Doufám, že tohle zmizí," řekl.

Od Trumpa, kterého kritici označují jako nevyzpytatelného a nezkušeného, rozhodně Kotyza neočekává, že by jeho politika vedla ke zhoršení vztahů s Evropou. "Určitě zůstane věrným spojencem Evropy, pokud jde o NATO," řekl.

Připomněl rovněž, že Trump nesouhlasí s migrační politikou některých představitelů Evropské unie v čele s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. "Podle něj je to patologická naivita pouštět do země lidi, o kterých nikdo neví, kdo a co jsou; poslední důkaz je vánoční trh v Berlíně," uvedl Kotyza.

Jisté obavy má z toho, že nový prezident slíbil postavit na hranicích s Mexikem zeď a rovněž vyhostit nelegální přistěhovalce. "Amerika přistěhovalce vítá, musí ale do země přijít legálně a ne v rozporu se zákony," řekl Kotyza.

Témata:  Donald Trump Češi USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy