Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protesty proti Trumpovi můžeme čekat i v budoucnu. Začíná éra arogance, varují experti

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Skeptici řeknou, že s jednodenním protestem, jako byl ten sobotní 21. ledna 2017, se nový prezident USA Donald Trump a Republikánská strana lehce vyrovnají. Jenomže zřejmě nešlo o ojedinělou akci, píše list The Washington Post.

V sobotu se v ulicích amerických měst objevila liberální Amerika. S pletenými růžovými čepičkami na hlavách, jako upomínkou na krutý výrok prezidenta Trumpa na adresu žen.

Ať se administrativa snaží jakkoli od čísel distancovat - mluvčí Bílého domu Sean Spicer řekl, že neexistuje přesný údaj o účastnících, jelikož odhady velikosti davu se neposkytují - je patrné, že na protestu ve Washingtonu bylo více lidí než na inauguraci den předtím.

Patrně nešlo o ojedinělou akci. Nebyl to jeden pochod v hlavním městě, ale demonstrace po celých USA. Je tedy jisté, že opozice má silnou základnu v jednotlivých komunitách. Dále je těžké předpovědět reakci Trumpa. Žádný prezident nečelil protestům okamžitě, když se ujal moci, a žádný tak rychle nezmobilizoval tolik odpůrců. Za třetí - pochodu se zúčastnili lidé bez ohledu na politickou příslušnost. Nikdo neprosazoval úzké ideologické "pravdy". Konečně Trumpova kampaň probudila z letargie mnoho pokrokářů i umírněných. V sobotu se pochodovalo za práva žen a proti Trumpovi, ale také proti samolibosti, a to bylo hlavní poselství těch akcí.

V Trumpově inauguračním projevu chybělo mnohé, ale především jakýkoli projev pokory, soudí The New York Times. I ten, kdo si je sebou dostatečně jist na to, aby se ucházel o prezidentství, si má být vědom odpovědnosti, jakou na sebe bere.

S Trumpem USA podle listu vstupují do éry arogance. Jeho první kroky po příjezdu do Washingtonu vedly ve čtvrtek do jeho hotelu, jehož sál označil za úžasný a řekl, že to místo musel postavit génius. Tvrdí neověřitelné, totiž že USA budou mít vládu s vůbec nejvyšším IQ. Neustále poukazuje na to, že vše, co on dělá, je epochální a ohromné.

Jeho inaugurační projev byl ale nejen tematicky temný, ale taky stylově chudý, bez jakékoli poezie. Pomalu vyslovoval krátké jednoduché věty, jako by hovořil k dětem.

Nedostatek zdvořilosti se podle amerického listu projevuje i na složení jeho "vysoce inteligentního" kabinetu - mezi nominovanými není demokrat ani příslušník hispánské komunity, z černošské jen jeden. Mnozí jsou miliardáři, další stejně výřeční jako Trump. Domýšlivost k prezidentům patří - George Bush věřil ve svůj šarm a odvahu, Barack Obama ve svůj úsudek. Nikdo z nich se ale nevychloubal ani škodolibě neradoval.

Témata:  Donald Trump USA demonstrace v USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy