Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve východní části Jeruzaléma se budou stavět byty pro Židy

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Tel Aviv - Jeruzalémská radnice čekala, až skončí vláda amerického prezidenta Baracka Obamy, a dnes schvália stavební povolení pro více než 560 bytů pro Židy ve východní části města. Tyto čtvrti obývají hlavně Arabové.

Nové povolení se týká 566 bytů ve čtyřech čtvrtích východního Jeruzaléma. Palestinci ale počítali s tím, že se tato část města stane metropolí jejich státu.

Izrael východní Jeruzalém, který byl pod správou Jordánska, obsadil v roce 1967 a později město sjednotil a prohlásil za svou nedělitelnou metropoli. Odporuje to původním plánům, podle nichž měl být Jeruzalém pod mezinárodní správou.

Předchozí americké vlády se stavěly kriticky k židovské výstavbě i na okupovaném Západním břehu Jordánu. Podle Palestinců židovské osady znemožní vznik územně celistvého palestinského státu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že dnes večer bude telefonicky hovořit s novým prezidentem USA Donaldem Trumpem. "Budeme mluvit o Palestincích, o situaci v Sýrii a o íránské hrozbě," řekl.

Témata:  Izrael Jeruzalém Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy