Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smog znovu zahalil Česko, některé podniky musí omezit výrobu

Znečištěné ovzduší, ilustrační fotografie
Znečištěné ovzduší, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Celá ČR - Meteorologové dnes po poledni odvolali smogovou situaci pro Jihomoravský kraj. Smogová situace stále platí v Jihočeském, Ústeckém, Plzeňském, Zlínském a Moravskoslezském kraji. Tam dnes večer odvolali smogovou situaci jen na Třinecku, platila od čtvrtečního večera.

Meteorologové vyhlašují smogovou situaci v době, když alespoň na polovině stanic překročí dvanáctihodinový průměr polétavého prachu hranici 100 mikrogramů na metr krychlový a ve 24hodinovém výhledu se neočekává pokles.

V Brně začala smogová situace platit v pátek dopoledne, potom se rozšířila na celý kraj. Zatímco v sobotu byla vyšší hodnota na několika místech v Brně, ale také ve Znojmě, Mikulově a Hodoníně, v noci na dnešek klesly hodnoty pod 100 mikrogramů na metr krychlový.

Nejhorší situace byla dnes v Dolní Lutyni-Věřňovicích na Karvinsku, kde ráno vykázala stanice průměrnou denní naměřenou koncentraci prašného aerosolu 137 mikrogramů na metr krychlový a do večera se tento údaj zvýšil na 165 mikrogramů. Aktuální hodinová koncentrace tam ale večer byla podstatně nižší, 78 mikrogramů na metr krychlový.

Moravskoslezský kraj patří k oblastem s nejhorším ovzduším v Evropě. Vliv na to kromě průmyslu mají rovněž doprava, topení v domácnostech či škodliviny, které vítr přináší ze sousedního Polska. K současné smogové situaci přispěly mrazy, inverzní charakter počasí i bezvětří.

Lidé by měli kvůli zhoršeným rozptylovým podmínkám omezit jízdu auty i zvýšenou fyzickou zátěž spojenou s rychlejší frekvencí dýchání. Platí to zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, seniory a malé děti.

Protože se na zvýšených hodnotách významně podílí i emise z automobilů, doporučuje se řidičům zvážit, zda je jejich jízda nutná.

O stupeň horší než smogová situace je stav regulace. Vyhlašuje se v místech, kde se překročí hranice polétavého prachu 150 mikrogramů na metr krychlový. V takové chvíli musí například některé podniky dělat opatření, aby se situace nezhoršovala. Stav regulace dnes platí v Olomouckém a Středočeském kraji a také v Praze.

Témata:  počasí smog

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.