Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lesní požáry v Chile: Oheň ohrožuje města, kouř zahaluje hlavní město

Oheň
Oheň
Foto: Pixabay

Santiago de Chile - Na několik místech v jihoamerickém Chile vypukly požáry, při nich od pátrku shořelo již 50.000 hektarů pozemků. Ohroženo je také několik měst, továren a vinohradů. Podle lesní správy vznikly požáry kvůli lidské činnosti. Nyní se vyšetřuje, zda šlo o žhářství.

Hasiči bojují s požáry na 18 místech v centru a na jihu země. Informovala o tom agentura Reuters. Hustý kouř se dostal až nad chilské hlavní město.

Prezidentka Michell Bacheletová oznámila, že požádala ministra vnitra, aby vyznačil ohrožené zóny a vyhlásil v nich výjimečný stav.

Hašení komplikuje vítr a horké počasí. Vůbec největší škody požáry napáchaly v okolí Pumanque, které leží 140 kilometrů od metropole Santiaga de Chile.

Lesní správa oznámila, že uzavře všechny národní parky mezi oblastmi Coquimbo na severu a Biobio v centrální části země.

Témata:  Chile oheň požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.