reklama

Námořnictvo potvrdilo, že v červnu se konala rutinní zkouška odpálení nevyzbrojené rakety Trident, kterou ponorka Vengeance a její posádka úspěšně zvládli.

List Sunday Times dnes ale napsal, že zkouška rakety podniknutá u Floridy, odhalila vážnou vadu. "Příčina zůstává přísně tajná (...), ale po odpálení z ponorky HMS Vengeance, jedné ze čtyř britských jaderných ponorek, se střela prý odklonila z naprogramované dráhy a zamířila na Spojené státy. To je docela katastrofální chyba, projevená při prvním testu za čtyři roky. Vyvolalo to paniku v nejvyšším politickém a vojenském velení," uvedl nejmenovaný zdroj královského námořnictva.

Downing Street se podle něj rozhodl případ zamést pod koberec, protože vláda si uvědomovala, že zveřejnění této informace by poškodilo věrohodnost britského jaderného odstrašování.

Sama premiérka Theresa Mayová v dnešním televizním rozhovoru opakovaně odmítla říci, zda o incidentu věděla v době, kdy vybízela poslance nákladný program schválit. "V naše střely Trident mám naprostou důvěru," prohlásila předsedkyně vlády a dodala, že zkoušky raket se prováděly ustavičně a pravidelně.

Program Trident, který má podle premiérky zajistit Británii setrvání v roli jaderné velmoci, si podle agentury AFP vyžádá nejméně 41 miliard liber (asi 1,2 bilionu Kč). Proti hlasovala více než stovka z 650 poslanců, zejména skotští nacionalisté a někteří opoziční labouristé.