Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragédie v Rakousku: Lavina smetla čtyři české turisty, dva zemřeli

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Vídeň - Dva Češi dnes přišli o život pod lavinou v horském středisku Wildgerlostal u Krimmlu v rakouském Salcbursku. Historicky nejhorší katastrofa spojená s pádem laviny, při které zahynuli čeští občané, se udála 31. května 1970 v Peru.

Pod sněhem skončili celkem čtyři čeští turisté, oznámila rakouská horská služba.

Dvěma z nich se ale podařilo ze sněhu vyhrabat. Ihned se pustili do vyprošťování dalšího zasypaného a pokusu o jeho oživení. Příslušníci záchranné služby dorazili na pomoc k vyproštění čtvrtého. Podle horské služby muži neměli nouzové vybavení na hory. 

Výběr pádů lavin v zahraničí, v nichž zahynuli Češi

31. května 1970 - Pod peruánským Huascaránem lavina ledu a kamení pohřbila celou čtrnáctičlennou výpravu československých horolezců.

2. května 2009 - Lavina zavalila skupinu alpinistů, pět Čechů a jednoho Slováka, přibližně 500 metrů pod vrcholem hory Schalfkogel v Ötztalských Alpách. Záchranáři se k nim kvůli špatnému počasí dostali až další den. Mužům pod sněhem už nemohli pomoci.

2. dubna 2010 - Dva čeští turisté stržení lavinou zahynuli v italských Alpách. Sněhová masa, která zasáhla Čechy, se uvolnila ve výšce skoro 2800 metrů u vesničky Solda (německy Sulden) v oblasti Horní Adiže.

15. září 2015 - Sedm turistů včetně tří Čechů zabila lavina ve francouzských Alpách. Neštěstí se stalo v oblasti Pelvoux pod vrcholem hory Dôme de Neige des Ecrins měřící 4015 metrů.

7. února 2016 - Rozsáhlá lavina v tyrolském Wattenbergu v Rakousku východně od Innsbrucku zasypala celkem 17 lyžařů z České republiky, pět z nich neštěstí nepřežilo.

22. ledna 2017 - Dva Češi přišli o život pod lavinou v horském středisku Wildgerlostal u Krimmlu v rakouském Salcbursku. Pod sněhem skončili celkem čtyři čeští turisté, dva se podařilo zachránit.

Témata:  laviny úmrtí Čechů v zahraničí Alpy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.