Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový bulharský prezident se ujal vlády, chce urychlit integraci země do Evropy

Vlajka Bulharska
Vlajka Bulharska
Foto: Pixabay

Sofia - Generál Rumen Radev, označovaný za proruského politika, se dnes oficiálně ujal úřadu bulharského prezidenta. V projevu slíbil usilovat o "sjednocení společnosti ve jménu demokracie", o urychlení integrace Bulharska do Evropy, jakož i nekompromisně hájit práva lidu.

Radev se dnes ujal svého úřadu během slavnostní ceremonie před sofijskou katedrálou Alexandra Něvského v Sofii. "Chci být prezidentem všech Bulharů bez ohledu na stranickou příslušnost, národnost či vyznání," prohlásil dnes ve svém prvním projevu v roli šéfa státu.

Ve čtvrtečním projevu v parlamentu Radev mimo jiné vyzval k obnovení dialogu mezi Západem a Ruskem, s nímž chce zlepšit vztahy.

Radev v předvolební kampani volal po zrušení sankcí uvalených na Rusko kvůli anexi ukrajinského Krymu, který je podle něj "de facto ruský". V parlamentním projevu se nicméně vyslovil pro zachování západního směřování Bulharska a zdůraznil, že členství v EU a NATO "nemá žádnou alternativu a nemůže být zpochybněno".

Radev s podporou bulharských socialistů, což jsou přejmenovaní bývalí komunisté, zvítězil v listopadovém druhém kole prezidentských voleb, když porazil vládní proevropskou kandidátku Cecku Cačevovou. Tento výsledek vyvolal v zemi další politickou krizi, protože premiér Bojko Borisov splnil slib, že odstoupí, když Cačevová nevyhraje. Žádná strana totiž není s to vytvořit nový koaliční kabinet, a zemi tudíž na jaře čekají předčasné volby.

Témata:  Bulharsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy