Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tornáda v USA: Po Mississippi živel zasáhl Georgii, zemřelo 11 lidí

Tornádo
Tornádo
Foto: Pixabay

Washington - Z jihu USA bylo o tomto víkendu hlášeno 16 tornád. Jedno z nich dnes ve státě Georgia zabilo 11 lidí a přes 20 osob utrpělo zranění. Varování před bouřemi vydala dnes pro několik oblastí také Florida.

Jedna z bouří udeřila v Georgii ve čtyři hodiny ráno u okresu Cook. Z okresu Brooks u hranice s Floridou úřady nahlásily dva mrtvé, v okrese Cook je pět obětí, další pak v okrese Berrien.

Státem Mississippi se tornádo prohnalo v noci na sobotu rychlostí 218 kilometrů za hodinu. Zničilo mnoho budov. Řada lidí zůstala uvězněná v troskách svých domů.

Agentura pro mimořádné události vydala seznam nejvhodnějších a nejméně vhodných míst pro úkryt před živlem. Nejvhodnější je uchýlit se do sklepa nebo do místnosti uvnitř domu, pod schodiště nebo do přízemí. Nejméně vhodné jsou prostory kolem oken, dveří a obvodových stěn.

Nebezpečí hrozí i při bleskových povodní, kdy rychle tekoucí voda do výšky 15 centimetrů dokáže člověku podrazit nohy. Voda vysoká 60 centimetrů odnese automobil.

Témata:  tornádo USA počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy