Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Musíme se připravit na neklidné časy, nevypočítatelnost a nové nejistoty, zní z Německa

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier
Foto: Reprofoto ČT

Berlín - Další politik se dnes vyjádřil k inauguračnímu projevu Donalda Trumpa, který se 20. ledna ujal úřadu amerického prezidenta. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier varoval, že se musíme připravit na neklidné časy, leckteré nevypočítatelnosti a nové nejistoty.

"Poválečný pořádek i čtvrtstoletí po pádu (berlínské) zdi jsou historií. Jaké představy o světovém pořádku se prosadí v 21. století, jak bude svět zítřka vypadat, není dojednané, je to zcela otevřené," řekl německému listu Bild.

"My chceme rychle s novou americkou administrativou projednat své představy a očekávání nově upevněného partnerství mezi Evropou a USA," uvedl dále šéf německé diplomacie.

"Zcela na vrcholu naší agendy je volný obchod a otevřený svět, spolupráce v boji proti extremismu a terorismu," konstatoval.

Závěrem vyjádřil přesvědčení, že "najdeme ve Washingtonu pozorné posluchače, kteří vědí, že i velké země potřebují partnery v tomto světě."

Témata:  Frank-Walter Steinmeier Donald Trump Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy