Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump kritizoval sobotní demonstrace. Je to známka demokracie, uznal nakonec

Lidé nespokojení s výhrou Donalda Trumpa vyrazili do ulic
Lidé nespokojení s výhrou Donalda Trumpa vyrazili do ulic
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes na twitteru zapřemítal, proč účastníci sobotních protestů nešli loni v listopadu volit. Pak ale přestal vtipkovat a uznal, že svoboda pořádat poklidné demonstrace je známkou demokracie.

Více než dva miliony lidí, většinou žen, se zúčastnilo v sobotu pochodů pořádaných po celém světě za občanská práva a proti Trumpovi. Jen v metropoli Washingtonu se podle některých odhadů médií sešlo až milion demonstrantů. Mezi osobnostmi, které vystoupily s projevy, byl mimo jiné filmař Michael Moore, herečka Scarlett Johanssonová a zpěvačky Alicia Keysová a Madonna.

"Sledoval jsem včera demonstrace, ale mám pocit, že jsme už volby měli, proč tito lidé nešli volit?" divil se v první reakci nový prezident. "Celebrity věci způsobily velké škody," dodal.

V dalším tweetu pak označil pokojné protesty za jeden z charakteristických znaků americké demokracie. "I když ne vždy souhlasím, uznávám právo lidí, aby vyjadřovali svoje názory," dodal.

Témata:  Donald Trump demonstrace v USA

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy