reklama

Jeden z organizátorů akce, Konstantin Rykov, který působil jako poslanec strany Jednotné Rusko a o kterém se mluví jako o „webové propagandistovi Kremlu", pozval Rusy na oslavy prostřednictvím Facebooku s komentářem: „Uvidíme se večer. Washington bude náš“.

Ruský nacionalista Rykov napsal na své facebook stránce: „Prosím vás všechny, abyste se pokusili dostat na místo konání nejpozději do 19:30 moskevského času. V opačném případě zmeškáte nejdůležitější bod - prezidentskou přísahu, stejně jako prskavky a šampaňské.“

Server Independent připomíná, že Rusko ovládla „Trumpománie", výsledek voleb v USA byl v Rusku uvítán s velkm nadšeném, byly tu vyraženy pamětní mince a vyrobeny speciální matrjošky. Už v březnu Rykov podle agentury Reuters prohlásil: „Trump je prvním členem americké elity za posledních 20 let, který skládá komplimenty Rusku. Trump rozbije Ameriku, jak ji známe, nemáme co ztratit. Chceme babička Hillary? Ne. Možná je na čase, abychom tomu pomohli.“

Někteří Rusové věří, že se Trump pokusí uvolnit napětí mezi oběma zeměmi a že také zruší sankce uvalené na Moskvu kvůlii anexi Krymu. Bezprostředně po oznámení volebního výsledku USA Putinův kritik a bývalý ruský poslanec Gennadij Gudkov řekl: „Trumpománie ovládla zemi: média, politici a politologové, astrologové i ženy v domácnosti, nikdo z nich nedokáže utišit a myslet na své věci“.

„V ruských zprávách je hlavním aktérem je Jeho Veličenstvo Trump,“ dodal s tím, že ruská státní média věnovala pokrytí událostí kolem Trumpa hodně času na úkor některých důležitých domácích zpráv.

Prodejci začali vedle matrijošek Vladimira Lenina, Josifa Stalina či exprezidenta Michaila Gorbačova prodávat i Donalda Trumpa. Řemeslníci z města Zlatoust vydali sérii pamětních minců ze zlata i stříbra s vyrytými slovy „In Trump We Trust" (V Trumpa věříme) – v odkazu na nápis na amerických bankovkách, který zní „In God We Trust" (V Boha věříme).