Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exprezident Gambie ukradl miliony dolarů, letadlem odvezl i cenný majetek

Peníze, zlato
Peníze, zlato
Foto: Heraeus Metallhandelsgesellschaft

Banjul - Dlouholetý prezident Gambie Yahya Jammeh, který se o víkendu uchýlil do exilu, patrně neopustil zemi s prázdnou. V posledních týdnech prý ukradl miliony dolarů. Navíc nákladním letadlem nechal do zahraničí odvést luxusní zboží včetně drahých automobilů.

Jammeh podle poradce nového prezidenta Adamy Barrowa jen během posledních dvou týdnů ve funkci vzal ze státní pokladny přes 11,4 milionu dolarů (zhruba 290 milionů Kč). "Podle informací, které jsme obdrželi, nejsou ve státní pokladně žádné peníze," uvedl nový prezident Barrow.

Po 22 letech v čele země a šesti týdnech politické krize Jammeh s členy své rodiny odletěl v sobotu večer z letiště v Banjulu na palubě soukromého letadla.

Jammeh se dostal k moci v roce 1994 pučem. Organizace na ochranu lidských práv jej obviňují ze smrti mnoha politických odpůrců a z přísného přístupu k médiím.

Po prezidentských volbách, které se konaly v prosinci loňského roku, odmítl Jammeh uznat porážku. K odchodu ho přiměl až tlak členů Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS). Do Gambie ve čtvrtek vstoupily ozbrojené síly Senegalu, Nigérie, Ghany, Mali a Toga, aby zajistily předání moci Barrowovi. Ten byl uveden do úřadu uveden ve čtvrtek v sousedním Senegalu.

Témata:  Gambie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy