Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Astaně začala jednání: Znepřátelené strany jednají o míru v Sýrii nepřímo

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek/Astana - V kazašské metropoli dnes začaly mírové rozhovory o Sýrii, které zprostředkovalo Rusko a Turecko. Původně se předpokládalo, že opozice bude vůbec poprvé jednat se zástupci Asadovy vlády přímo, nakonec z toho sešlo.

Syrští povstalci se na zahajovacím ceremoniálu asi na hodinu sešli se zástupci syrské vlády tváří v tvář, ale rozhovory se podle agentury AP omezily na výměnu jízlivostí. Pozdější nepřímá jednání nicméně dávají podle zdroje agentury Reuters důvod k "opatrnému optimismu" a v úterý budou ručitelské státy, tedy Rusko, Írán a Turecko, patrně pracovat na společném dokumentu. Pro dnešek jednání skončilo bez většího úspěchu, uvedla agentura AFP s odvoláním na jednotlivé delegace.

"První kolo vyjednávání se neuskuteční tváří v tvář, protože (syrská) vláda zatím nerespektuje, k čemu se zavázala v dohodě ze 30. prosince," uvedl mluvčí rebelů Jahjá Aridí.

Za opozici jsou v Astaně zástupci skupin bojujících proti režimu, které vede Muhammad Allúš. V čele syrské vládní delegace je vyslanec při OSN Bašár Džaafarí. Ten hned po úvodních proslovech odsoudil řeč povstalců a označil ji za provokativní a nestoudnou. Povstaleckou delegaci pak označil za zástupce teroristických ozbrojených skupin.

S tvrdými vyjádřeními následně přišel i vůdce rebelů Allúš. Režim prezidenta Bašára Asada označil za teroristický stát a uvedl, že příměří v oblasti se může stát realitou pouze v případě, že obě strany povedou i politická jednání. Opozice podle něj rovněž trvá na tom, aby byly znovuobnoveny dodávky humanitární pomoci v zemi. "V případě, že rozhovory v Astaně selžou, nemáme jinou možnost, než pokračovat v boji," doplnil ho mluvčí povstalecké delegace Usáma abú Zajd.

Rozhovorů se účastní i zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Jak uvedl, OSN doufá, že nynější rozhovory mezi syrskými povstalci a vládou povedou k přímým jednáním pod vedením OSN. Další schůzka mezi znepřátelenými stranami by se měla konat v únoru v Ženevě, mají se na ní řešit už mnohem více politická témata.

Nová americká administrativa se na jednáních přímo nepodílí, Washington v Astaně zastupuje americký velvyslanec v Kazachstánu George Krol. Ten se účastnil i dnešní zahajovací ceremonie v luxusním hotelu Rixos President v Astaně.

Témata:  Sýrie Kazachstán

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy