Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přijede Putin do Evropy? V Budapešti by se měl sejít s Orbánem

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Návštěva ruského prezidenta Vladimira Putina v Budapešti je hlavním bodem jednání šéfů diplomacií Ruska a Maďarska v Moskvě.

Na úvod schůzky se svým maďarským protějškem to dnes řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Maďarský ministr Péter Szijjártó dodal, že Putinova schůzka s maďarským premiérem Viktorem Orbánem je naplánována na 2. února.

Půjde již o třetí setkání šéfa Kremlu s premiérem Orbánem od roku 2015. Předpokládá se, že k hlavním bodům bude patřit rozšíření jaderné elektrárny Paks a nové projednání úvěrových podmínek realizace tohoto projektu.

Budapešť se dostala kvůli rozšíření své jediné jaderné elektrárny do střetu s Evropskou komisí. Ta považuje za problém, že Maďaři zadali ruskému koncernu Rosatom zakázku na výstavbu dvou nových bloků bez veřejné soutěže. Další vyšetřování má zjistit, zda Orbánův kabinet neporušuje unijní pravidla o poskytování státní pomoci.

Témata:  Vladimír Putin Maďarsko Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy