Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeká nás zásadní změna? Německo chce zavést celoevropské silniční mýtné

Dálnice v zimě
Dálnice v zimě
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Berlín - Dosud se předpokládalo, že se německá vláda soustředila především na zavedení mýtného pro osobní auta jen na německém území. Podle informací magazínu Spiegel je ale Berlín připraven podpořit vytvoření celoevropského systému silničního mýtného.

Německo zavedení dálničních poplatků pro osobní auta plánuje už několik let, donedávna však jeho záměry narážely na odpor Evropské komise. Na konci loňského roku se ale obě strany dohodly na kompromisu. Ten počítá s tím, že Berlín může německým řidičům náklady na mýtné kompenzovat v závislosti na tom, jak ekologickým vozem jezdí.

Nyní je německá vláda také pro celoevropský systém mýtného. "Cílem spolkové vlády je společný, vzájemně propojený systém mýtného bez národních bariér," sdělil ministr dopravy Alexander Dobrindt. Jakmile bude dohoda o jeho rámci, Berlín přehodnotí a případně přizpůsobí své národní mýtné.

Podle Spiegelu to ale nemusí být úplně jednoduché, protože zatímco Evropská komise počítá se systémem, do kterého budou řidiči platit podle ujetých kilometrů, Německo plánuje mýtné s paušálními poplatky za rok nebo kratší období.

Témata:  Německo mýtné dálnice silnice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy