reklama

Rakušan (23) se podle soudu chtěl přidat radikálům z Fronty dobytí Sýrie, dříve známé jako An-Nusra. V červenci 2016 ho ale na syrské hranici zadržela turecká policie. Po třech dnech vazbě jej Ankara vyhostila do Rakouska. K cestě do Sýrie dnes odsouzeného mladíka údajně přesvědčil kamarád z Vídně, který se k Frontě dobytí Sýrie připojit už předtím.

Odsouzený u soudu popřel, že by se chtěl zapojit do bojů. „Chtěl jsem tam pomáhat lidem v nouzi, poskytovat humanitární pomoc," řekl podle agentury APA.

Podle statistiky ministerstva vnitra, kterou dnes zveřejnila agentura APA, odešlo z Rakouska za posledních šest let do Sýrie bojovat kolem tří set osob. Zhruba padesát z nich se podařilo úřadům zastavit na cestě, asi čtyři desítky jich na Blízkém východě padly. Kolem devadesáti osob, které v Sýrii bojovaly po boku radikálů z organizací Islámský stát nebo Fronta dobytí Sýrie, se do Rakouska mezitím vrátilo.

V loňském roce úřady alpské republiky obžalovaly z trestných činů souvisejících s terorismem celkem 73 osob, předloni jich bylo 57.