Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump úřaduje: Podepsal příkaz o odstoupení od transpacifické smlouvy TTP

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington – Nový americký prezident Donald Trump dnes podepsal exekutivní příkaz o odchodu Spojených států z Transpacifického partnerství (TPP). Odstoupení od smlouvy TTP sliboval už během své volební kampaně s tím, že ji nahradí dvoustrannými dohodami.

Obchodní dohodu 12 tichomořských zemí vláda Baracka Obamy uzavřela před rokem, Kongres USA dokument ale ještě neratifikoval. S evropskými partery hodlá Trump vyjednávat i o Transatlantické obchodní a investiční úmluvě (TTIP) mezi Evropskou unií a USA, vůči níž má výhrady.

Dnešní krok je spíš formální, protože americký Senát TTP neratifikoval. Podle agentury AP experti ani neočekávali, že by horní komora Kongresu TTP ratifikovala, Američané se totiž obávají, že by mohla způsobit ztrátu pracovních míst.

Během volební kampaně tuto obavu zmiňoval i Trump, který dnes odstoupení od smlouvy doprovodil slovy „Velká věc pro americké pracující!". Před volbami několikrát opakoval, že má velké výhrady i vůči severoamerické dohodě o volném obchodu (NAFTA) a vůči členství Číny ve Světové obchodní organizaci (WTO).

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy