Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj s potraty, zmrazení vládních mzdových výdajů. Trump se pustil do práce

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington – Před několika dny inaugurovaný Donald Trump se začíná postupně ujímat svého úřadu. Dnes se rozhodl pozastavit najímání zaměstnanců federální vlády a zablokoval federální financování mezinárodních organizací, které vykonávají potraty nebo o nich poskytují informace. 

Příkaz nové hlavy státu o zmrazení personálního stavu vládních agentur se netýká armády. Rozhodnutí je podle agentury AP projevem Trumpovy snahy omezit vládní mzdové výdaje a dostat pod kontrolu počet zaměstnanců.

Ve volební kampani Trump ohlašoval, že se zaměří na „federální byrokracii" a že omezení počtu vládních zaměstnanců bude jedním z jeho prvních kroků. Podobné opatření vydal po nástupu do úřadu i bývalý republikánský prezident George Bush mladší.

Financování mezinárodních institucí provádějících potraty je po desetiletí předmětem sporů mezi demokraty a republikány. Trump podepsal svůj příkaz den po 22. výročí rozhodnutí amerického nejvyššího soudu, které ve Spojených státech legalizovalo potraty. Prezidentovo rozhodnutí se týká i organizací, které podporují legalizaci interrupce a prosazují plánované rodičovství.

Regulaci původně zavedli republikáni, vláda Demokratické strany ji zrušila v roce 1984 a stejný pokyn vydal v roce 2009 i prezident Barack Obama.

Témata:  Donald Trump USA potraty

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy