reklama

Polský občan byl nezvěstný od 10. prosince 2015. Polsko se prostřednictvím české diplomacie pokoušelo zjistit bližší informace o jeho pobytu poté, co se v médiích objevily zprávy, že Leszek Panek je pravděpodobně v syrském vězení a že byl při zadržení postřelen. Čeští diplomaté jsou jedinými zástupci zemí Evropské unie a NATO v Damašku.

"Leszek Panek je v Polsku známá osoba, zejména v rodné Vratislavi. Po městě jezdil ve zlatě natřeném nissanu almera polepeným hesly souvisejícími s apokalypsou. Na střeše měl reproduktory a hlásal, že se blíží jaderná válka. Se svými předpověďmi cestoval po celé Evropě.

Pravděpodobně ze stejného důvodu odjel do Sýrie - aby tam obracel muslimy z 'víry vymyšlené šílencem řízeným Luciferem', jak na své internetové stránce popisoval islám," poznamenala dnes polská rozhlasová stanice RMF 24 na svém webu.

"Potvrzujeme, že Polák uvězněný v Sýrii byl osvobozen, je v péči polské konzulární služby a v nejbližších dnech se vrátí do Polska," řekla dnes televizi TVN 24 mluvčí polské diplomacie Joanna Wajdová a poděkovala české straně "za pomoc při osvobození našeho občana".