Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Mosulu ovládaném džihádisty živoří asi 750 tisíc lidí. Nemají dostatek vody, topit musí nábytkem

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Bagdád - OSN a humanitární organizace odhadují, že pod nadvládou Islámského státu žije v západní části Mosulu stále asi 750 tisíc civilistů. Cena základních potravin v oblasti prudce stoupla, lidé se potýkají s výpadky elektřiny a nedostatekm pitné vody.

Ofenziva u Mosulu, která začala loni 17. října, je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003.

Koordinátorka humanitárních operací OSN v Iráku Lise Grandeová uvedla, že někteří obyvatelé Mosulu byli donuceni spálit nábytek, aby se ve svých domovech zahřáli.

"Doufáme, že bude učiněno vše pro ochranu stovek tisíců lidí žijících přes řeku na západě (města)," uvedla Grandeová. "Víme, že se nacházejí v extrémním nebezpečí, a bojíme se o jejich životy," dodala.

Prohlášení OSN podepsalo rovněž 20 mezinárodních a místních humanitárních organizací, které vyzvaly znepřátelené strany, aby "dodržely své závazky vyplývající z mezinárodního humanitárního práva, chránily civilisty a zajistily, že mají přístup k potřebné pomoci".

Témata:  Irák Islámský stát OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy