Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peking hrozí USA: Svá práva v Jihočínském moři budeme bránit

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: News.xinhuanet.com

Peking - Peking dnes ostrými slovy reagoval na pondělní vyjádření mluvčího Bílého domu Seana Spicera, že nová americká vláda Číně zabrání, aby obsadila ostrovy v mezinárodních vodách Jihočínského moře.

"Pokud tyto ostrovy jsou v mezinárodních vodách a nejsou součástí Číny, pak budeme chránit mezinárodní vody před územními nároky cizích států," řekl v pondělí mluvčí amerického prezidenta Donalda Trumpa.

"Suverenita Číny nad ostrovy v Jihočínském moři a přilehlými vodami je neoddiskutovatelná," reagovala na dnešní tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. "Čína je odhodlána bránit svá práva a zájmy," dodala.

Peking si nárokuje téměř celé Jihočínské moře. O určité oblasti usilují ale i Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Mluvčí čínské diplomacie řekla, že Čína vede "mírová jednání se zainteresovanými zeměmi regionu". Dodala také, že Spojené státy nepatří k zemím, kterých se spor o území v Jihočínském moři týká.

Předchozí americká vláda Baracka Obamy do sporů asijských zemí o Jihočínské moře nevstupovala, opakovaně ale prosazovala zachování svobody plavby a přeletů v oblasti. Loni USA do oblasti vyslaly k přeletu bombardéry B52 a také torpédoborec.

Témata:  Čína USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy