Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael plánuje výstavbu bytů na západním břehu. Tamní osadu podporuje Trumpův zeť

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelské ministerstvo obrany navzdory nedávné rezoluci OSN dnes ohlásilo plán na výstavbu 2500 bytů pro osadníky na palestinském Západním břehu Jordánu. Část bytů bude v osadě, kterou podporuje rodina nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Většina nových bytů vznikne v již existujících židovských osadách. Sto z nich v osadě Bejt El, která leží severně od Ramalláhu. Této osadě podle izraelských sdělovacích prostředků finančně přispěla rodina Trumpova zetě Jareda Kushnera.

Izraelská vláda očekává, že Trumpova administrativa bude k židovské výstavbě vstřícná.

Předchozí americké vlády se stavěly kriticky k židovské výstavbě nejen ve východním Jeruzalémě, ale i na okupovaném Západním břehu Jordánu, kde žije v židovských osadách několik set tisíc lidí. Podle Palestinců osady znemožní vznik územně celistvého palestinského státu, který měl být podle původních dohod na Západním břehu a v Pásmu Gazy.

Izrael pokračuje v kontroverzní výstavbě navzdory rezoluci, kterou v prosinci schválila Rada bezpečnosti OSN. Dokument označuje osadnickou politiku za porušování mezinárodního práva.

Témata:  Izrael

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy