Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sikorski podle polské vlády zradil Ukrajinu a přiklonil se k Rusku

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Předešlá polská vláda se odklonila od podpory Ukrajiny a zaujala proruský postoj. Tvrdí to současný ministr zahraničí Witold Waszczykowski.

Ministr nechal zveřejnit interní dokument resortu z doby svého předchůdce Radoslawa Sikorského.  Ten však obvinění odmítl a opozice žádá Waszczykowského odchod. Svého šéfa diplomacie se zastala premiérka Beata Szydlová.

Memorandum z března 2008 je nyní přístupné na webu polského ministerstva zahraničí. Nastiňuje přístup tehdejší liberální vlády k Ukrajině a Rusku. Podle agentury AP zlehčuje potenciální hrozby z Ruska. Dokument vznikl jen krátce před ozbrojeným střetem Ruska s Gruzií z roku 2008 a pozdější účastí Moskvy na konfliktu na Ukrajině z roku 2014.

Sikorski prohlásil, že zveřejnění kdysi důvěrného textu je politickým útokem na něj a na tehdy vládnoucí stranu Občanská platforma (PO). Popřel, že by za jeho působení Polsko změnilo kurs. Naopak prý přesvědčilo Evropskou unii, aby nabídla Ukrajině partnerství, což Moskva nesla nelibě.

Opoziční poslanci uvedli, že zpřístupnění memoranda poškozuje zájmy Polska a Waszczykowski by měl být odvolán. Szydlová ale tvrdí, že vláda měla "právo a povinnost" zveřejnit tento dokument, který nepodléhá utajení. Podle AP se vládnoucí konzervativní strana Právo a Spravedlnost snaží zdiskreditovat předchozí kabinet.

Témata:  Radoslaw Sikorski Polsko Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy