Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzkaz migrantům: Chovejte se normálně, nebo jděte. Máte na výběr, tady být nemusíte

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Amsterodam – Nizozemský premiér Mark Rutte poslal migrantům žijícím v jeho zemi jasný vzkaz - „chovejte se normálně, nebo odejděte“. Své poselství zveřejnil formou celostránkové reklamy v novinách a na sociálních sítích.

Ve svém poselství předseda vlády uvedl, že chápe, že v Nizozemí existují rostoucí obavy týkající se těch, kteří přicházejí do země ale neintegrují se. „Z lidí, kteří se nechtějí přizpůsobit, kteří útočí na naše zvyky a odmítají naše hodnoty, kteří napadají homosexuální lidi, kteří křičí na ženy v krátkých sukních, nebo nazývají obyčejné Nizozemce rasisty,“ cituje v letáku list The Washington Post.

„Chápu lidi, kteří si myslí, že pokud tak zásadně odmítáte naši zemi, měli bystě raději odejít. Když na to přijde, mám ten pocit taky. Chovejte se normálně, nebo jděte pryč,“ vzkázal migrantům premiér. Své poselství zopakoval také v rozhovoru pro list AD, kde řekl, že ti, kteří nesouhlasí s holandskými hodnotami, by měli odejít. „Máte na výběr, jděte pryč!" řekl premiér. „Nemusíte tady být!" Jeho dopis i s ním spojené výroky jsou součástí předvolebního boje jeho středopravé Lidové strana pro svobodu a demokracii (VVD).

Nizozemí se připravuje na celostátní volby, které se budou konat 15. března. Rutte, který zastává úřad předsedy vlády od roku 2010, svede tvrdou bitvu o pravicové voliče se stranou populisty a odpůrce migrace Geerta Wilderse, který vede Stranu pro svobodu (PVV). Rutte v dopisu Wilderse přímo nejmenoval, nepřímo ale kritizovat rétoriku PVV a argumentoval tím, že „není řešením vinit skupinu lidí kvůli jednání jednoho člověka." Přestože průzkumy veřejného mínění staví obě strany téměř na stejnou pozici, Rutte už vyloučil vytvoření koaliční vlády s PVV.

Sám Wilders Rutta za dopis kritizoval. „Tento muž otevřených hranic, azylového tsunami, masového přistěhovalectví a islamizace lže a klame,“ napsal na Twitteru. Policik se podle něj snaží ukrást jeho názory a pozici.

Témata:  Nizozemí Mark Rutte 1 uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.