Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu proběhla velká policejní akce, cílem byla krajní pravice

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německá policie od dnešní rána zasahovala proti jistému krajně pravicovému hnutí, které podezřívá z teroristických aktivit. Razie se konala v několika spolkových zemích včetně Berlína. Zatčeny byly dvě osoby, které policie podezřívá z vytvoření krajně pravicové teroristické skupiny.

Informovala o tom generální prokuratura. Celkem policie obvinila z členství ve skupině sedm osob. Při domovních prohlídkách u nich nalezla zbraně, munici a výbušniny. Poznatky o konkrétních plánech na útoky ale úřady zatím nemají, uvedla agentura DPA.

Policie se zaměřila na osoby "ideologicky blízké" hnutí takzvaných říšských občanů, které obecně považuje nynější spolkovou republiku za nelegitimní stát a které se většinou hlásí k někdejší výmarské ústavě Německé říše z roku 1919, případně k pruské minulosti.

Při razii policisté zadrželi dvaašedesátiletého muže ze Schwetzingenu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko a jednoho dalšího muže, o kterém však státní zastupitelství žádné podrobnosti nesdělilo. Hlavní podezřelý se podle německých médií označoval za „keltského druida".

Z členství v této teroristické organizaci policie celkem viní šest mužů ve věku 35 až 66 let, sedmý, kterého rovněž obvinila, ji podle ní pouze podporoval. Všichni prý byli ve vzájemném kontaktu prostřednictvím sociálních sítí. Od loňského jara údajně domlouvali útoky na policisty, žadatele o azyl a židy konkrétní plány ale podle dosavadních informací neměli.

Celkem se akce účastnilo kolem 200 policistů. Prohlídky proběhly berlínské čtvrti Moabit i ve spolkových zemích Dolní Sasko, Braniborsko, Sasko-Anhaltsko, Porýní-Falc a Bádensko-Württembersko. 

List B.Z. uvedl, že policisté z prohledávaných bytů odnášeli mimo jiné elektronické přístroje a počítače. Státní zastupitelství později informovalo, že se v bytech se nalezly také zbraně, munice a výbušniny.

Témata:  Německo extremismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy