reklama

Během prvního roku fungování svěřeneckého fondu EU pro Afriku se podařilo rozdělit na jednotlivé projekty 1,5 miliardy eur (40,5 miliardy korun), většina z nich se ale teprve začne provádět, vysvětluje ředitel odboru subsaharských států na ministerstvu zahraničí Ivan Jančárek.

Jančárek přiznává, že realizace projektů zatím zaostává. „Je úspěch, že se od listopadu 2015, takže v celkem krátké době, podařilo vybrat přibližně stovku projektů za celkem 1,5 miliardy eur. Teď je třeba, aby začaly fungovat a přinášet konkrétní výsledky," uvedl po semináři, na němž zástupci ministerstva a České rozvojové agentury (ČRA) informovali české nevládní organizace a firmy o fungování fondu.

Z Afriky v posledních letech přišlo do Evropy nelegálně v průměru 160. 000 lidí. Plaví se nejčastěji z libyjských břehů do Itálie. Loni takto podle Mezinárodní organizace pro migrace (IOM) dorazilo do Itálie 181.000 osob, více než 5.000 lidí během riskantní cesty utonulo. „Smyslem toho fondu je vytvořit v afrických zemích takové podmínky, aby ti lidé zůstávali, abychom jim pomohli, abychom je odradili od toho, aby šli do Evropy," uvedl s tím, že teď je nutné tlačit na to, aby se schválené projekty začaly realizovat.

Ve výběrových řízeních na projekty, které mají pomoct například se zásobováním pitnou vodou, rozvojem zemědělství nebo vzděláním, jsou i některé české nevládní organizace. Žádná z nich zatím podle Jančárka nemá jisté, že podporu získá.

Podle Zuzany Beranové z odboru subsaharské Afriky si nové členské země EU v oblasti rozvojové pomoci teprve získávají potřebné renomé. „Potýkáme se dlouhodobou historií nečerpání dalších finančních instrumentů. Snažíme se proklestit si cestu a uzmout díl koláče dalším hráčům," popsala situaci. Dodala, že Česká republika má ve srovnání například s Polskem nebo Maďarskem výhodu v tom, že jí funguje rozvojová agentura.

Česká rozvojová agentura má šanci získat akreditaci Evropské komise, která jí umožní rozdělovat kromě českých peněz také peníze z rozvojových fondů EU. Z nich za rok 2015 vydala Evropská komise na rozvojové projekty 13,8 miliard dolarů (téměř 347 miliard korun). "Jsme první dárcovská agentura z nových členských států EU, která o akreditaci usiluje," uvedl ředitel ČRA Michal Kaplan.