reklama

Kohout je desátým znamením čínského horoskopu a bude vládnout až do 15. února 2018, kdy ho vystřídá umírněný pes. Ke každému znamení patří v čínském kalendáři také konkrétní prvek, pro rok 2017 a znamení kohouta je to oheň. Kohout přeje navázání vážného vztahu nebo založení rodiny, či utužení rodinných vztahů.

Člověk narozený ve znamení kohouta je pilný, rád vzbuzuje pozornost a řadí se mezi perfekcionisty. Kohout se hodí pro povolání analytika, bezpečnostního pracovníka, podnikatele, prodavače, ale i herce nebo spisovatele.

Zrozenci v tomto znamení (ročníky 1909, 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993 a 2005) jsou společenští a bývají rádi středem pozornosti, zároveň nejsou příliš důvěřiví a spoléhají se raději sami na sebe. Působí bezstarostně, ale uvnitř mohou být zranitelní. K jejich negativním vlastnostem patří marnotratnost a občas i agresivita.

V roce kohouta se narodili například hudebníci Eric Clapton a Neil Young, herec Matthew Perry, režisér David Lynch, komik Groucho Marx nebo moderátor Larry King. Mezi slavné ženy ve znamení kohouta patří herečky Melanie Griffithová, Diane Keatonová či Katherine Hepburnová, zpěvačka Gloria Estefanová nebo tenistky Serena Williamsová a Anna Kurnikovová.

Šedesátiletý kalendář je v asijských zemích používán společně s gregoriánským kalendářem. Svátky jara (čchun-ťie) neboli nového roku jsou nejvýznamnějším svátkem roku pro Číňany, Tchajwance, Vietnamce, Singapurce, Korejce a Japonce a jsou srovnatelné s našimi Vánocemi. Oslavy trvají 15 dní. Lidé se obdarovávají penězi a dárky zabalenými v červeném papíře. Červená je totiž barvou štěstí a života a příjemci má zajistit požehnaný rok.