Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kotlebovci udeřili: Vojáci v Pobaltí jsou agresí vůči Rusku, to Američané všechno rozvrátili

Marián Kotleba
Marián Kotleba
Foto: Reprofoto SME

Nové Zámky - Krajně pravicová slovenská strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) dnes na svém mítingu odsoudila připravované vyslání slovenských vojáků na cvičení do Pobaltí. Podle poslance Milana Mazurka jde o projev agrese vůči Rusku.

Bratislava má v plánu poslat přibližně 150 vojáků do Lotyšska v rámci projektu zemí visegrádské čtyřky, které se dohodly na konání cvičení ve východním křídle NATO.

Kotlebovcům se však plán nelíbí. „Není to nic jiného, než agresivní akt vůči Ruské federaci," uvedl Mazurek. V případě války s Ruskem by podle něj slovenský národ za velmi krátký čas přestal existovat. Řekl také, že vojáci americké armády „kam přišli, všude zemi rozvrátili" a že právě americká armáda způsobila migrační krizi.

Předseda strany a předseda Banskobystrického kraje Marian Kotleba dodal, že strana chce to, aby „zákon začal platit pro všechny stejně, jak pro bohaté, tak pro chudé, jak pro bílé, tak pro cikány". Slováci prý nemají být v současnosti na co hrdí. „Naši lidé jsou nezaměstnaní a my díky politice vlád od roku 1993 si kupujeme zahraniční potraviny. Silnice nám chodí stavět zahraniční firmy," uvedl předseda LSNS, jehož strana v loňských volbách překvapivě získala skoro osm procent hlasů a několik křesel ve slovenské sněmovně. Kotleba rovněž kritizoval dřívější privatizaci státního majetku a tvrdil, že v zemi se rozkrádají státní peníze.

Představitelé LSNS na mítinku také obhajovali své hlídky ve vlacích, jejichž zavedení strana zdůvodnila kriminalitou ve vlacích. Slovenský parlament loni schválil zákon, na jehož základě by měly hlídky LSNS ve vlacích skončit. Strana ale chce i přesto pokračovat. „Budeme hlídkovat, dokud policie nezačne dělat svou práci. Asociálové ve vlaku jsou v přítomnosti našich hlídek potichu. Přítomnost policistů v těchto vlacích je minimální," řekl Mazurek.

Podle slovenské ministryně spravedlnosti Lucie Žitňanské členové LSNS jen předstírají, že hlídkují. Ministryně před dvěma týdny novinářům řekla, že takzvané hlídky LSNS již nic nezmůžou a ve vlacích se jen vozí.

Témata:  Marián Kotleba Slovenská armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.