Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chce řešit problémy v Sýrii. V okolních zemích by měly vzniknout ochranné zóny

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Připravovaný exekutivní příkaz prezidenta Donalda Trumpa ukládá ministrům obrany a zahraničí USA vypracovat plán bezpečných zón pro civilisty v Sýrii a okolních zemích. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na získané dokumenty.

"Ministru zahraničí se ukládá, aby ve spolupráci s ministrem obrany během 90 dnů od data vydání tohoto příkazu vypracoval plán na zřízení bezpečných zón v Sýrii a okolním regionu, v nichž mohou Syřané zbaveni domova čekat na trvalé usídlení, například na repatriaci či usazení v třetí zemi," citovala agentura z návrhu příkazu.

Další chystaný prezidentský pokyn podle agentury AP zmrazuje přijímání syrských uprchlíků a na 120 dní pozastavuje platnost příslušného vládního programu.

Trump ve svém inauguračním procesu slíbil vymýtit ze světa islámský terorismus a opakovaně vyhlásil, že chce výrazně přitvrdit v syrském angažmá oproti svému předchůdci Baracku Obamovi. Detaily svého plánu ale zatím nezveřejnil.

Válka v Sýrii zuří již téměř šest let. Podle posledních údajů si vyžádala více než 300.000 obětí a způsobila milionovou migrační vlnu.

Témata:  Donald Trump Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy