Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žlutá zimnice sužuje Brazílii, 40 pacientů už zemřelo

komáři
komáři
Foto: Pixabay

Brasília - Brazílie čelí nejhorší epidemii žluté zimnice od roku 2000. Potvrzeno bylo 70 případů nakažených osob, z nichž 40 zemřelo. Země už objednala 11,5 milionu dávek očkovací látky.

Dalších více než 300 případů lékaři prověřují, napsal dnes zpravodajský server BBC News.

Většina brazilského území je považována za rizikovou oblast výskytu žluté zimnice, ale v posledních letech tu byla zaznamenána jen hrstka případů nákazy. Co vyvolalo nynější nárůst, který je nejhorší ve státě Minas Gerais, není jasné. Guvernér tohoto státu už vyhlásil 180denní stav nouze.

Žlutá zimnice je onemocnění přenášené komáry a moskyty. Původcem onemocnění je virus ze stejné skupiny jako například virus klíšťové encefalitidy.

Prvotní příznaky onemocnění se objeví po 3-6 dnech a zahrnují vysokou horečku, zimnici, únavu, bolestí hlavy a zad, nechutenství a zvracení, informuje ockovacicentrum.cz. Pacient má zarudlé spojivky a kůži, překrvené sliznice úst, zvětšená játra. V dalším období horečka klesá a část postižených osob se uzdraví. Asi u pětiny nemocných nastává třetí stadium se všemi předchozími příznaky, k nimž se přidává žloutenka, krvácení a nakonec dochází k selhání více orgánů.

Témata:  Brazílie nemoc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy