reklama

Senátoři Edward J. Markey a Ted W. Lieu uvádí, že je jejich návrh zákona reaguje na Trumpa, který během prezidentské kampaně vysílal smíšené signály o svých názorech o šíření jaderných zbraní a možnosti prvního úderu ze strany USA.

„Je to děsivá realita,“ uvedl demokrat Lieu, podle kterého Trump prokázal nedostatek schopností vést Spojené státy. „Tento zákon prezidentovi zakáže zasazovat jaderný úder jako první bez vyhlášení války Kongresem. Problém „použití jako první" se stal kriticky důležitým nyní, kdy má prezident Donald Trump právo kdykoliv zahájit jadernou válku," vysvětlil Markey.

Připomněl také, že nyní má prezident USA právo použít jadernou zbraň jako první - a podle jeho slov se už Trump zmínil o této možnosti v boji s teroristy.

„V době krizových vztahů s jinou zemí, která vlastní jaderné zbraně, podobná politika podstatně zvýší riziko nezáměrné jaderné eskalace. Ani prezidentu Trumpovi, ani kterémukoli jinému prezidentovi nesmí být dovoleno použít jadernou zbraň," zdůraznil Markey s tím, že jedinou možností, kdy je možné jaderné zbraně využít, je odvetný útok.

„Kongres musí jednat, aby zachoval globální stabilitu cestou omezení okolností, za nichž budou USA první zemí, která použije jadernou zbraň,“ dodal Lieu.