Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Omezování svobody tisku? Při inauguraci bylo zadrženo šest novinářů

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Nejméně šest novinářů, kteří z centra Washingtonu zpravodajsky pokrývali demonstrace během prezidentské inaugurace Donalda Trumpa, čelí obviněním z násilností. Žurnalisté to odmítají a kauzu kritizují organizace hájící svobodu tisku.

Během inaugurace 20. ledna některé protesty přerostly v tvrdé střety s policií, která v reakci na to zadržela asi 230 lidí, podle médií nejen demonstrantů, ale i novinářů a náhodných svědků.

"Vznesená obvinění jsou bizarní a pokud jde o novináře zde v Americe, kteří jen dělají svou práci, tak i neslýchaná," uvedla Suzanne Nosselová z amerického PEN klubu. "Nebyli navíc ani v nesprávný čas na nesprávném místě, byli na správném místě," dodala.

Mluvčí Výboru na ochranu novinářů Carlos Lauria označil obvinění za nemístná a přehnaná. Výbor také vyzval úřady, aby byla obvinění žurnalistů okamžitě stažena. "Máme obavy, že zatčení mohou být varovným signálem pro novináře, kteří budou zpravodajsky pokrývat budoucí protesty," dodal Lauria.

V demonstraci proti Trumpovi se změnil také pochod za práva žen, který se ve Washingtonu konal minulý týden v sobotu, tedy den poté, co nový prezident složil slib. Doprovodné manifestace za práva žen, které byly rovněž zaměřeny proti Trumpovi, se v sobotu konaly i v dalších amerických městech i v zahraničí, včetně Prahy.

Témata:  demonstrace v USA novináři Donald Trump

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy