Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin se snaží rozložit Evropskou unii, varuje Porošenko

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Helsinky - Ukrajinský prezident Petro Porošenko během středeční návštěvy ve Finsku řekl, že šéf Kremlu Vladimir Putin dělá vše, aby oslabil a rozložil Evropskou unii. Zmínil také osobnost maršála Carla Gustava von Mannerheima, který bojoval proti útoku sovětského Ruska v roce 1940.

"Putin chce zničit důvěru a rozklížit EU tím, že ovlivňuje jednotlivé (členské) státy," řekl Porošenko v rozhovoru, který dnes otiskl list Helsingin Sanomat.

Porošenko v rozhovoru, ze kterého citovala agentura Interfax-Ukrajina, také připomněl někdejší Putinův výrok o rozpadu Sovětského svazu jako největší geopolitické tragédii uplynulého století.

"Pro mne by to (největší tragédií) bylo zhroucení Evropské unie," řekl Porošenko, jehož země usiluje o sbližování s EU.

Odhadl také, že Finové nejlépe chápou konflikt na východě Ukrajiny, protože sami zažili "zimní válku" v roce 1940. "Přestože je ruská armáda mnohem silnější, jsme s to ubránit náš stát, naše vlastní evropské hodnoty. Tím se také vysvětluje, proč je Mannerheim mezi námi tak populární," dodal ukrajinský prezident.

Témata:  Petr Porošenko Vladimír Putin Finsko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy