Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama na poslední chvíli úřadoval a poslal peníze Palestincům. Republikání se zlobí

Barack Obama mluví v OSN
Barack Obama mluví v OSN
Foto: unmultimedia.org

Washington – Těsně před odchodem z funkce amerického prezidenta Barack Obama podnikl velmi kontroverzní krok. Zatímco Donald Trump možné zastaví tok peněz pro Palestinu, jeho předchůdce jim na poslední chvíli poslal štědrý příspěvek.

Agentura AP s odvoláním na své zdroje uvádí, že Obama na konci minulého týdne poslal Palestincům dar ve výši 221 milionů dolarů. Administrativa oficiálně oznámila svůj záměr Kongresu v pátek ráno, tedy těsně před nástupem Donalda Trumpa do funkce prezidenta.

Peníze jsou určeny na humanitární pomoc pro Gazu a Západní břeh Jordánu. Část financí má také putovat na politické reformy a na reformy bezpečnostních složek.

Jedná se o prostředky, které byly v rozpočtových letech 2015 a 2016 vyčleněny na pomoc Palestině, ale nejméně dva zákonodárci, včetně šéfa výboru pro zahraniční věci, se tehdy vyslovili proti. AP dodává, že to sice není pro vládu závazné, názor Kongresu ale obvykle respektuje.

Proti předání peněz už vystoupili členové Republikánské strany, informuje AP.  Donald Trump se před nástupem do úřadu prezentoval jako méně nakloněný Palestině než Obama. Nový prezident USA se naopak zavázal, že bude silný stoupenec Izraele a pozval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua k návštěvě Washingtonu.

Témata:  Barack Obama Palestina Donald Trump

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy